petek, 14. december 2012

Piškotki za mucke, jelenčke in druge Božičkove zveri


Zadnjič sem čisto slučajno naletel na prošnjo Tinine prijateljice Branke. Branka, ki ima doma dva mucka, Kobeja in Jordana, je iskala recept za slastne Božičkove piškotke in, jasno, ker sem eden najboljših mačjih kuharjev in slaščičarjev v ulici, sem ji obljubil, da ji priskrbim recept.

Lani sva namreč s Tino cel december pekla nebeško okusne polnjene vanilijeve piškotke, ki so se v gobčku kar topili in neprestano bi jih lahko jedel. Ampak očitno je to človeški običaj. Piškoti se pečejo decembra, ko imajo od mraza in od kuhanega vina vsi rdeča lička in ko vse naokoli diši po božičnem vzdušju. Meni ga to leto, žal, še kar ni uspelo zavohati. Verjetno, ker na polju ni mišk in ker doma še nimamo nič okrašeno. Zdi se, da bom tudi tokrat jaz tisti, ki bo zavihal kosmate rokave in poskrbel za vse.

No. Da ne bom dolgovezil, kot se mi rado zgodi. Pobrskal sem po škatli z recepti in med drobnim pecivom našel že malce zapackan kartonček z receptom za polnjene vanilijevi piškotke:

Potrebujete 30 minut za pripravo in 10 minut za pečenje +

 200 g mehkega masla
 120 g sladkorja
 2 žlički vanili sladkorja
 ščepec soli
 1 beljak
 350 g gladke moke
 3 žlice kokosove moke
 4 žlice belega ruma
ᴥ 150 g smetanove skute
 2 žlici medu
in še
 papir za peko/maščobo za pekač

1. V posodo damo maslo, sladkor, vanili sladkor, sol in beljak. Z električnim stepalnikom mešanico stepemo v gosto kremo.
2. V masleno kremo postopoma dodajamo moko. Iz testa naredimo kroglo, jo ovijemo v folijo in jo pustimo okoli 30 minut počivati v hladilniku.
3. V posodo damo kokosovo moko, jo zalijemo z rumom in namakamo približno 10 minut, nato vmešamo skuto in med.
4. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C. na pomokani deski razvaljamo testo na debelino približno 2 mm in z okrasnimi modelčki izrežemo okoli 80 piškotkov. Pekač obložimo s papirjem za peko ali premažemo z maščobo. Piškotke zložimo na pekač in pečemo v vroči pečici (plin 3-4; temperatura 180 stopinj C ) okoli 10 minut.
5. Piškotke vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo na žičnem podstavku. Polovico piškotkov namažemo s kokosovo kremo, z drugo polovico pa premazane piškotke pokrijemo in jih na rahlo pritisnemo.

NASVET: Polovico skute odvzamemo in nadomestimo z marmelado. Če želimo čokoladni nadev, v skuto preprosto vmešamo kakav.

Zadeva je čisto preprosta. Za mačkone sploh. Zavežite jim predpasnik okoli puhastega trebuščka in že se bodo vrteli po kuhinji. Verjemite, mački vemo, kako se tem stvarem streže.


Pa dober tek! MjaWk!

P.S. Človeški običaj, my catass! Tule piše, da so vanilijevi piškotki pecivo, ki ni primerno le k čaju ali kavi, ampak tudi kot sladica ob vsakem času dneva. In verjetno tudi ob vsakem letnem času? Torej. Nič več samo decembra!

1 komentar: